S-a aflat cauza EXPLOZIEI de la Beirut: Peste 70 de morți și 3 700 de răniți. Preşedintele Libanului: 2 750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate 6 ani fără măsuri de securitate

0
268

Zeci de oameni au murit într-o explozie produsă, marți, în zona portului din Beirut, o parte dintre ei fiind îngropați în moloz.

Deflagrația a produs panică în capitala libaneză. Mai multe clădiri din apropiere au fost distruse, ferestele altora au fost sparte de suflul exploziei, iar fumul negru s-a văzut de la kilometri depărtare.

Numărul persoanelor decedate în urma exploziei din Beirut a ajuns la 73. Alți circa 3 700 de oameni au fost răniți, iar spitalele nu mai fac față internărilor.

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, a declarat că 2 750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate şase ani fără măsuri de securitate, fapt absolut inacceptabil. Așa s-ar fi ajuns la această tragedie de proporții.

„Ceea ce s-a întâmplat nu va trece fără ca responsabilii să dea socoteală. Responsabilii acestei catastrofe vor plăti. Lansez un apel urgent ţărilor prietene care iubesc Libanul să fie alături de noi”, a declarat și premierul Hassan Diab.

Printre răniții grav în explozie se numără și soldaţi ai Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL), a cărei navă era ancorată în port. Pentru moment nu este cunoscută naționalitatea acestor victime.

„Imaginile de la Beirut sunt şocante. Toate gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă spre cei care au avut de suferit în acest teribil incident”, a scris, pe Twitter, premierul britanic Boris Johnson.

Acesta a precizat că țara sa este pregătită să ajute Libanul cu „toate mijloacele”.

„Franţa e alături de Liban. Mereu. Echipe de intervenţie franceze se îndreaptă spre Beirut”, a anunțat președintele Franței, Emmanuel Macron.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a anunțat că țara este pregătită să ofere orice ajutor posibil.

„Sincere condoleanţe familiilor victimelor exploziilor îngrozitoare din Beirut. Suntem alături de Liban şi de poporul libanez în aceste vremuri dificile”, a transmis și președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

„Rusia împărtăşeşte durerea poporului libanez”, i-a transmis președintele rus Vladimir Putin omologului său libanez.

sursa: https://www.ziarulnational.md/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here