Vom circula în Uniunea Europeană cu certificatul de vaccinare? Ședință a liderilor UE pe tema pașapoartelor COVID

0
116

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi, în sistem de videoconferință, într-o ședință a Consiliului European pentru a discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, inclusiv despre oportunitatea introducerii unor certificate de vaccinare, transmite Digi24.

„Președintele Charles Michel va prezida o videoconferință a membrilor Consiliului European. Liderii UE vor discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, inclusiv despre introducerea la scară largă a vaccinurilor și punerea în aplicare a tuturor instrumentelor disponibile în scopul limitării răspândirii virusului. Liderii vor discuta, de asemenea, despre oportunitatea unei abordări comune în materie de certificare a vaccinării în cadrul UE”, transmite Consiliul European, într-un comunicat de presă.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, pe 12 ianuarie, crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus. 

Propunerea este susținută și de Spania. Joi, ministrul de externe al Spaniei, Arancha Gonzalez, a afirmat că ţara sa insistă pe lângă Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru crearea unui astfel de certificat care să ajute la revitalizarea deplasărilor.

Spania și Grecia, dependente de industria turismului, sunt două dintre ţările puternic lovite de restricţiile de călătorie introduse din cauza pandemiei de coronavirus.

Comisia Europeană este favorabilă ideii unui certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus care să fie „reciproc recunoscut”, a anunţat preşedinta sa, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat mai multor media portugheze înainte de vizita sa la Lisabona, de vinerea trecută. 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că ar putea fi introdus la un moment dat un `paşaport de vaccinare” împotriva coronavirusului, dar nu este cazul acum

OMS respinge ideea unui pașaport de vaccinare anti-Covid ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele ţări. Între pașaportul de vaccinare și certificatul de vaccinare sunt însă diferențe.

Discuțiile la nivel european se vor concentra însă pe ideea unui certificat european de vaccinare, care să fie recunoscut în toate țările membre, și care să ofere o bază de date cu privire la persoanele vaccinate. Este posibil ca acest certificat de vaccinare se înlocuiască testul COVID necesar în unele țări pentru a intra pe teritoriul acestora.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este de acord cu impunerea la nivel european a unor certificate în baza cărora cei vaccinați împotriva COVID-19 să poată călători.

„Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Iohannis.

Discuții despre certificatul de vaccinare vor avea loc și la nivelul Parlamentului European. Liderul grupului Renew din PE, Dacian Ciololș, a declarat joi, la Digi24, că până în vara e important să fie clarificate aceste lucruri. 

Și europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, este de părere că nu trebuie introduse restricții suplimentare cetățenilor europeni.

„Discuțiile au fost foarte aprinse în grupurile PPE. O parte dintre lideri sunt principalii susținători. E complicat și restrictiv să spui pașaport. M-am bucurat să văd că președintele a avut o poziție destul de clară.

ÎLibertatea este scumpă și libertatea a fost foarte greu de câștigat. Europa este un exemplu și nu trebuie să facem din patria democrației opreliști suplimentare. Cu cât mai puține restricții cu atât mai bine pentru cetățeanul european”, a declarat și Rareș Bogdan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here