Deputatul român Constantin Codreanu: “Cer ministrului Educației să asigure cazarea bursierilor statului român originari din Republica Moldova”

0
137

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat ministrului Educației și Cercetării, Cristina Monica Anisie, o întrebare parlamentară în care solicită informații cu privire la asigurarea cu spații de cazare în cămine a liceenilor și studenților originari din Republica Moldova admiși la studii în România în anul școlar/universitar 2020-2021 ca bursieri ai statului român.

Deputat Constantin Codreanu: “Era evident că situația epidemiologică dificilă prin care trecem va afecta procesul de studii nu doar pentru tinerii români din țară, ci și pentru etnicii români din afara României care studiază în țară.

De la tribuna Camerei Deputaților, intervenisem în primăvara acestui an pentru a propune o serie de soluții pentru liceenii/studenții etnici români din statele din jurul României. Din păcate, demersul meu nu a fost nici înțeles, nici susținut atunci de colegii parlamentari. Din fericire, o parte dintre asociațiile de studenți au reușit să identifice și să aplice soluții prin dialogul direct cu conducerea universităților. Acum, este inadmisibil ca ministerul Educației să îi abandoneze din nou pe acești tineri și să nu le ofere o soluție general aplicabilă la nivel național”.

*****

ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ

Adresată: Doamnei Cristina Monica ANISIE, ministru al Educației și Cercetării
De către: Deputat Constantin CODREANU, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării
Obiectul interpelării: Asigurarea cu spații de cazare în cămine a liceenilor și studenților originari din Republica Moldova admiși la studii în România în anul școlar/universitar 2020-2021 ca bursieri ai statului român.

Stimată doamnă ministru,

Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților a fost sesizată asupra unei situații fără precedent în ultimele trei decenii, situație în care un important număr de liceeni și studenți originari din Republica Moldova admiși la studii în România în anul școlar/universitar 2020-2021 ca bursieri ai statului român s-au văzut constrânși în ultimele două zile să abandoneze studiile în România sau să părăsească temporar țara, făcând cale întoarsă în Republica Moldova, până la clarificarea situației.

Motivele acestei situații profund regretabile țin de faptul că acestor bursieri ai statului român, contrar promisiunilor făcute anterior și practicilor din anii precedenți, nu li s-a oferit cazare în căminele instituțiilor de învățământ de stat la care erau sau au fost înscriși, ei neregăsindu-se pe listele de cazare întocmite de administrațiile liceelor și universităților.
Potrivit datelor de care dispunem, s-au confruntat în mod special cu o asemenea situație bursierii statului român originari din Republica Moldova admiși la studii în instituții de învățământ din municipiul Iași, existând cazuri similare și în alte orașe din țară.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

1. Numărul de bursieri ai statului român originari din Republica Moldova admiși la licee și universități din România în anul întâi de studii, în anul de învățământ 2020-2021, și raportarea la acest număr total a numărului liceenilor și studenților cărora li s-a asigurat cazare în căminele instituțiilor de învățământ, precum și a numărului liceenilor și studenților cărora nu li s-a asigurat cazare în cămine.

2. Dacă Ministerul Educației și Cercetării poate interveni în timp util, prin implicare nemijlocită, pentru soluționarea situației sesizate.

3. În cazul unui răspuns pozitiv la punctul precedent, vă rugăm să ne comunicați care au fost deciziile și acțiunile Ministerului Educației și Cercetării în vederea soluționării situației.

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul, în scris, Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
În atenţia: Deputat Constantin Codreanu, Preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Dragi prieteni, am primit o serie de sesizări cu privire la o situație inacceptabilă prin care trec tinerii etnici…

Posted by Constantin Codreanu on Thursday, 17 September 2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here