Inaugurarea monumentului închinat grănicerului Petre MARCU

0
154

O zi importantă pentru satul Mălăieşti, comuna Bălăbănești, raionul Criuleni, Republica Moldova: inaugurarea monumentului închinat grănicerului Petre MARCU.

Monumentul a fost ridicat în 1933, pe locul unde, la 8 ianuarie 1923, a fost omorât șeful pichetului de grăniceri Mălăiești, Petre Marcu, de o bandă de bolșevici care au trecut Nistrul clandestin pentru a aduce armament și a culege informații in eventualitatea destabilizării situației la hotarele de est ale României Întregite.

Ulterior, monumentul fusese parțial distrus, în 1945, cu un tractor al colhozului, iar, în 1967, o viitură puternică a râului Nistru a făcut să dispară tot ce mai rămăsese din acel monument.

Asociația MONUMENTUM a restabilit acest monument cu acordul Primăriei Bălăbănești, în baza unei fotogafii identificate în ziarul Cuvântul Moldovenesc din 1933.

Monumentul are o înălțime de 6 metri, este amplasat pe malul Nistrului și poatră pe el numele grănicerului Petre Marcu și ale eroilor căzuți în Primul Război Mondial, din această localitate.

“EROII NU MOR NICIODATĂ! Astăzi, pe mal de Nistru, România a revenit din trecut în prezent pentru a dăinui în viitor”, spune deputatul român Constantin Codreanu prezent la evenimentul de inaugurare.

“Toți cei prezenți au devenit grăniceri ai neuitării sacrificiului făcut de înaintașii noștri pe altarul României Întregite.

Felicitări avocatului Iulian Rusanovschi care face ceea ce ar fi trebuit să facă autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului. Regret faptul că Guvernul de la București nu a dat curs solicitărilor repetate pe care le-am făcut în Anul Centenarului privind instalarea/reabilitarea/reinaugurarea în Basarabia a monumentelor ce amintesc de figurile marcante ale actului istoric din 1918 și de eroii Unirii.

Îl felicit pe domnul primar Ion Cotoman pentru sprijinul acordat acestui demers. Felicitări tuturor celor implicați și celor care au participat la inaugurarea de astăzi: președintele raionului Criuleni, domnul Pavel Spânu, arhivistul Sergiu Lîsenco, istoricul și doctorul habilitat Anatol Petrencu, directorul Muzeului de Etnografie, doamna Varvara Buzila, ex-președintele Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, domnul Rosian Vasiloi, primarul comunei Verejeni, domnul Serghei Popa, tinerii din Asociația “Faptă,nu Vorbă”. Mii de mulțumiri meșterului popular care a reprodus monumentul conform proiectului întocmit de arhitectul restaurator Mihail Andrieș.”, a mai mentionat pe pagina sa de facebook deputatul Constantin Codreanu.

EROII NU MOR NICIODATĂ! 🇷🇴🇲🇩Astăzi, pe mal de Nistru, #România a revenit din trecut în prezent pentru a dăinui în…

Posted by Constantin Codreanu on Friday, September 25, 2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here