Republica Moldova nu va mai fi dependentă de gazul rusesc

0
140

Republica Moldova nu va mai fi dependentă de gazul rusesc. Declarația a fost făcută de Iurie Dolghier, directorul Moldovatransgaz, astăzi, cu ocazia conectării rețelei existente la gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău. 

Gazul din România va fi livrat în casele oamenilor din centrul și nordul Republicii Moldova, dar și ale unora din stânga Nistrului, dar nu se știe exact când.

 „Acest gazoduct poate asigura un miliard și jumătate de metri cubi, ce înseamnă jumătate din consumul Republicii Moldova…inclusiv Transnistria. Noi, împreună cu Transnistria consumăm trei miliarde…Municipiul Chișinău, nordul Republicii Moldova, centrul Republicii Moldova poate fi aprovizionat din această conductă. În cât timp, nu depinde de noi…Totul depinde de agenții economici care vor face contract cu noi pentru transportarea acestor volume. Cum avem un contract, începem livrarea, transportul…- Acum putem spune că nu mai suntem dependenți de Rusia? – Da, categoric”, a punctat directorul Moldovatransgaz pentru presa de la Chișinău.

Potrivit lui Igor Baidauz, inginer – șef al Moldovatransgaz, astăzi, a avut loc un eveniment foarte important pentru Republica Moldova. „Asistăm la momentul istoric a sistemelor Vestransgaz, gazoductul Ungheni – Chișinău și Moldovatransgaz, gazoductul Chișinău – Râbnița… Aceasta înseamnă că va fi posibilă asigurarea gazului natural atât din partea României, cât și din partea surselor existente, din partea Ucrainei și accesul tuturor utilizatorilor de rețea la sistemele de transport”, a declarat sursa.

Conducta Iași – Ungheni – Chișinău are o lungime de peste 160 de kilometri. Lucrările de construcție a gazoductului au costat aproximativ 150 de milioane de euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here