2 iunie 2020: 4 ani de la tragicul accident al echipajului SMURD Iași

0
213

Astăzi se împlinesc patru ani de la tragedia de la Haragâș, raionul Cantemir, când un elicopter SMURD Iași s-a prăbușit. Cei patru membri ai echipajului care au murit în timpul misiunii au fost comemorați de autorități, preoți și localnici, iar la monumentul ridicat în memoria victimelor accidentului aviatic au fost depuse flori.

Cei patru eroi care și-au pierdut viața în Codrii Tigheciului, fiind la datorie, au fost comemorați în localitatea Haragîș, Cantemir. Comemorarea  a început cu o slujbă religioasă, la care a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

 “Patru eroi și-au pierdut viața pentru binele nostru. Eroii nu mor niciodată, ei trăiesc prin faptele urmașilor. Nu trebuie să uităm că ei ne-au lăsat în urmă îndurerați, dar ei ne-au întărit convingerea de a ajuta oamenii. Acum SMURD s-a extins(…) Faptul că suntem aici demonstrează că sacrificiile nu sunt zadarnice”, a declarat ambasadorul

Să le aducă un omagiu eroilor SMURD au fost și colegii lor din R. Moldova, care spun că în fiecare zi duc mai departe misiunea colegilor lor.  Și localnicii din Haragâș au venit cu flori la monumentul eroilor care și-au pierdut acum patru ani viața, salvând alte vieți. Oamenii spun că nu pot uita nici astăzi ziua în care elicopterul SMURD s-a prăbușit din cauza ploilor puternice. Pentru localnici, acești paramedici SMURD au devenit ca o parte a fiecărei familii.

Amintim că pe data de 2 iunie 2016, un elicopter SMURD, cu patru membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit într-o pădure din apropiere de localitatea Haragâș, Cantemir, în condiții de ploaie și ceață. Ca urmare a accidentului aviatic, pilotul, copilotul, medicul și asistentul medical, toți cetățeni români, și-au pierdut viața. Echipajul se afla în misiune, deplasându-se spre Cahul pentru a prelua un pacient.

Prin intermediul proiectul SMURD transfrontalier, lansat în 2014,  cetățenii Republicii Moldova pot beneficia de asistență calificată în situații de risc.

Până în prezent, echipajele SMURD România au efectuat 13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere cu transport medical asistat.

sursa: radiochisinau.md

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here