Aplicaţie mobilă pentru semnalizarea zonelor poluate

0
71

O aplicaţie mobilă – Trash Alert – care va permite evaluarea rapidă a teritoriilor poluate din Republica Moldova, urmează să fie dezvoltată în cadrul proiectului „Râuri mai curate – mări mai curate” (CRoCuS). Dezvoltarea acesteia va fi concomitentă cu un şir de acţiuni de prevenire a poluării prin reciclare şi reutilizare, aplicând soluţii cost-eficiente. Proiectul este implementat de două asociaţii obşteşti din Moldova, WiSDOM şi ECOTOX, în parteneriat cu alte asociaţii din Bulgaria, Ucraina şi România.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Nadejda Andreev, preşedinta asociaţiei obşteşti Femeile în dezvoltarea durabilă a Moldovei (WiSDOM), a declarat că în cadrul acestui proiect urmează să fie promovate facilităţi pentru reutilizarea deşeurilor. Vor evaluate oportunităţi de reciclare a deşeurilor din masă plastică şi a deşeurilor organice. Printre acţiuni se numără procurarea echipamentului pentru producerea cărbunelui, compostului. Totodată, sunt planificate activităţi de salubrizare, precum eco-picnicuri.

Elena Zubcov, preşedinta asociaţiei obşteşti „Societatea Ecotoxicologilor a Republicii Moldova” (ECOTOX), a menţionat că activităţile proiectului vor fi orientate şi pe studierea situaţiei din bazinul hidrografic al râului Prut. Potrivit ei, apele de suprafaţă în Moldova cele mai dese ori sunt poluate de substanţe provenienţa cărora sunt apele menajere. Şi anume aceste ape menajere sporesc cantitatea substanţelor organice uşor degradabile şi mai greu degradabile. În cadrul proiectului vor fi organizate activităţi comune şi cu colegii din Bulgaria, Ucraina, România, astfel încât să aibă loc şi un schimb de experienţă.

Lucia Bileţchi, reprezentantă WiSDOM, a menţionat că proiectul urmează să se încheie pe 31 decembrie 2022. Bugetul urcă la circa 487 de mii de euro, dintre 92% sunt bani acordaţi de UE prin Instrumentul European de Vecinătate, iar 8% reprezintă co-finanţarea beneficiarilor proiectului. Acesta face parte din cadrul Programului operaţional comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020”, al Uniunii Europene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here